Milyen napelemet válasszak?

Szponzorált tartalom

napelem

napelem

Napelemben gondolkozik, de nem ismeri jól a rendelkezésre álló lehetőségeket? Kinek éri meg és milyen rendszert kellene telepíteni?

Számos megoldás áll rendelkezésünkre, ezért különösen fontos, hogy alaposan átrágjuk magunkat ezeken. Nem mindegy ugyanis, hogy ki hogyan szeretné hasznosítani a megújuló energiaforrást!

A legfőbb téma jelenleg a napelemek körül, hogy 15 ezer háztartás juthat kedvezőbb feltételekkel napelemhez. A minap megnyílt pályázati lehetőség kapcsán azonban felmerül, hogy vajon az energiatárolós napelem megéri?

4-5 kWh-s teljesítményű napelemet és hozzá 7,5-10 kWh kapacitású energiatárolót kell létesítenie annak, aki a pályázatban részt vesz, ennek pedig maximum 66%-át fedezi a támogatás.

Mivel jelenleg bruttó elszámolásba kerül az, aki hálózatra vissza szeretne táplálni és ennek megfelelő rendszert létesít, mindenképp okos döntés a megtermelt energia tárolásában gondolkodni. Ugyanezek a feltételek vonatkoznak 2024-től azokra is, akiknek 10 évnél régebbi telepítésű a napeleme.

A legtöbb háztartásra igaz, hogy napközben nem sokat tartózkodnak otthon, hiszen a felnőttek dolgozni járnak, a gyerekek a nevelési vagy oktatási intézményekben tartózkodnak. A napelemmel pedig nappal tudunk energiát termelni, amit aztán ilyen körülmények mellett lehetetlen egyből, azonnal felhasználni helyben. Sokkal inkább jellemző, hogy a délutáni és esti időszakra esik a megnövekedett fogyasztás, ezért lehetetlen lenne kihasználni a rendszert. Ellenben az energiatárolóval megoldható, hogy a rendelkezésre álló napenergiát áramként a nekünk alkalmas időben használjuk. A téli időszak szintén rizikós a megtérülést illetően, hiszen akkor sokkal kevesebbet süt a nap, ráadásul otthon sem vagyunk napközben, így kénytelenek vagyunk a hálózatról vételezni az áramot.

Ezt figyelembe véve fontos kiemelni, hogy az akku nélküli lakossági napelemes rendszer bruttó elszámolásban hosszabb idő alatt fog megétrülni. A megtérülési időt úgy rövidíthetjük le ezen feltételek mellett, hogyha energiatárolónk van. A tárolóval tehát felgyorsul a megtérülés.

A napelem jelenleg a legbiztosabb pont a folyamatosan dráguló szolgáltatásokat nézve. Mindenki megtalálhatja a számára legideálisabb napelemet, de nem árt alaposan tájékozódni a feltételekről, lehetőségekről. A Napelemben Otthon segíthet Önnek abban az esetben, ha napelemmel szeretné biztosítani a fogyasztását!