Napelemmel a környezetvédelemért.

Szponzorált tartalom

napelem mérete

napelem mérete

A napelemes rendszerek telepítése fontos lépés egy ember, egy cég életében. Hisz ilyenkor eldönti, hogy a környezetvédelem mellett teszi le a voksát és mi más lenne tisztább energia, mint a napé? A napelemes rendszerek azonban nem csak környezetvédelmi szempontból jelenteken optimális megoldást, hanem pénzügyi szempontból is. Hisz akár 8-10 év alatt megtérül az ára, és addig sem kell villanyszámlát fizetni, mint ahogy soha többé. Persze ez abban az esetben van így, ha a napelem mérete olyan, ami fedezi az energiaszükségletünket.

A legtöbben azért választják a napelemes rendszert, mert szeretnének takarékoskodni. Ehhez azonban szükséges az, hogy a napelem mérete megfelelő legyen. Hisz ha kevesebb energiát termel, mint amennyit mi fogyasztunk, akkor bizony továbbra is jönnek a csekkek a villanyszámláról. Ha viszont túl van méretezve a rendszer, akkor pedig feleslegesen fizetünk ki súlyos százezreket pluszba. A napelem mérete tehát fontos kérdés, és ezért érdemes szakemberre bízni annak megállapítását, hogy egy adott ingatlannál mi a legjobb megoldás.

Az első lépés általában az, amikor az ember eldönti, hogy napelemes rendszert szeretne telepíttetni az az, hogy kiszámolja, hogy mennyi energiát is fogyaszt a háztartása. Vagy épp a cége, ha ipari létesítményben gondolkodunk. Ez nem egy bonyolult lépés, mégis meghatároz nagyon sok mindent. Persze az egy dolog, ha tudjuk, hogy mennyi energiát fogyasztunk, mennyi villanyszámlát fizetünk. De van itt még más is, ami meghatározza a napelem méretét. Ez pedig a jövő. Mert amikor ilyen beruházást tervezünk, gondolnunk kell a jövőre is. Arra, hogy mi lesz egy-két, vagy akár nyolc-tíz év múlva. Hogy nő-e majd az energiafogyasztásunk? Hogy mi növelheti meg? Például ha veszünk egy elektromos autót, amit otthon szeretnénk tölteni. Vagy építünk egy úszómedencét, amit fűteni szeretnénk, vagy csak keringetni a vizet. Vagy bármi olyan dolog, ami a terveink között szerepel és a jövőben meg kívánjuk valósítani. Ezeket a dolgokat is érdemes összeírni. Már csak azért is, mert inkább termeljünk picit több áramot, minthogy később meg kevés legyen a napelemes rendszerünk teljesítménye.

2200 kWh, a statisztikák azt mutatják, hogy egy átlagos magyar háztartás évente ennyi energiát fogyaszt. Ezt persze sok tényező befolyásolja, és saját számláinkat, óraállásainkat látva mi is ki tudjuk számolni, hogy a mi esetünkben mennyi is ez az átlag. Ezt befolyásolhatja nagyon sok minden, amire első pillanatban nem is gondolunk. Például egy kánikulai nyár, amikor szinte ki se kapcsoljuk a klímát. De akárhogy is, ha már megvan, hogy mennyi energiát fogyasztunk, és hogy mennyit fogunk fogyasztani előreláthatólag 8-10 év múlva, az már egy remek kiindulópont.

A napelem mérete tehát egy olyan kérdés, ami gondolkodást és tervezést igényel. És az sem mindegy, hogy milyen az a tető, amire majd a napelem kerül, milyen a benapozása, milyen a dőlésszöge. Ezek mind-mind befolyásolják a napelem méretét. Ezért érdemes felkeresni a napelempalyazatok.hu szakembereit, akik a helyszíni felmérés során mindent figyelembe véve adnak szakértői tanácsokat.